Nytt

Tre olika husmorsknep för tandblekning hemma

Tandblekning hemma blir mer och mer populärt och är ett sätt att ta hand om sitt leende. Men det kan påverka tändernas emalj på ett negativt sätt om det görs för ofta, eller med dåligt kontrollerade metoder. Husmorsknepen har till sin fördel att de är billiga att testa, men är oftast inte vetenskapligt testade. Dessutom utsätts tänderna för syror och slipning, något som skadar emaljen om det görs i för stor utsträckning eller på fel sätt. Om man istället köper en tandblekningsprodukt gäller det att välja en som man kan lita på. Eftersom tandblekning hemma kan vara väldigt skadligt om det görs på fel sätt, så finns det en EU-standard som företagen bör följa. Ifall den standarden inte uppfylls bör man välja en annan tillverkade. Tänderna är något som ska räcka hela livet, så det är verkligen värt att ta väl hand om dem!

Här är tre sätt att testa på huskurer:

 • Bleka tänderna med bikarbonat
  Detta jäsmedel är faktiskt en svag syra som polerar tänderna om man borstar med den. Ett sätt att gå tillväga är att blanda bikarbonat (eller bakpulver, som innehåller bikarbonat) med vatten så att konsistensen blir ungefär som tandkräm, och därefter borsta som vanligt i 2 minuter. Den här kuren bör inte användas oftare än varannan vecka eftersom emaljen påverkas av syran!
 • Karismatiskt leende med kokosolja
  Förutom att dra ut smuts, plack och missfärgningar från tänderna sägs denna metod även vara bra för tandköttet och munnens helhetshälsa. Dessutom smakar kokosolja tropiskt fruktigt, så det skadar ju inte att testa! Däremot tar den här metoden lite tid i anspråk; ungefär 15 minuter ska kokosoljan sköljas runt i munnen innan den spottas ut. Och tänderna lär inte bli kritvita efter några gångers användning, men en mer skonsam och naturlig tandblekning får man leta efter.
 • Kritvita tänder med kolsvart tandkräm
  Att borsta tänderna med aktivt kol låter kanske som en bra strategi för att bleka sina tänder, och är något som det pratas om mer och mer nu för tiden. Aktivt kol drar åt sig de flesta ämnen, och borde därmed avlägsna både plack och missfärgningar. Men den här metoden är ifrågasatt av tandläkare eftersom det kan orsaka långsiktig och svårbehandlad skada på emaljen.

Det finns nu en uppsjö metoder för tandblekning hemma som är väl provade och som används av åtskilliga. Tänk dock på att handla från en pålitlig butik.

Besöka tandläkare med tandläkarskräck – några goda råd

Lider du av tandläkarskräck? Det är du inte ensam om! Statistik visar hos Tandläkarguide att nästan varannan vuxen upplever lättare ångest inför sitt besök hos tandläkaren. Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på och reflektera över för att övervinna sin rädsla, så att även du en dag kan besöka tandläkare utan en klump i magen.

Varför är det vanligt att få ångest av att besöka tandläkare?

Det är många olika saker som kan bidra till att rädslan kommer krypande och problemet är ett faktum. Vanligt är att såklart att det inte alltid är helt smärtfritt och bekvämt att besöka tandläkare, det kan också bero på den sterila miljö som är på sjukhus och som kan förknippas med traumatiska minnen.

Ett annat vanligt problem som en följd av sin tandläkarskräck är att undvika att besöka tandläkare. Det kan i sin tur ge negativa konsekvenser för munhälsan vilket gör tröskeln in till tandläkaren ännu högre.

Vad kan jag göra för att komma över min tandskräck?

Först och främst ska du leta efter en tandläkare som du känner att du kan lita på och som du har förtroende för. För att hitta rätt tandläkare kan du be folk i din närhet att rekommendera en tandläkare som de har fått en bra upplevelse hos. Du kan även besöka tandläkare för att få en känsla av dem som person och få en bild av miljön och själva stämningen i lokalen.

Viktigaste av allt:

 • Våga prata om din tandläkarskräck! Det finns hjälp att få, både av tandläkaren själv och den mottagning som hen jobbar på så att de kan informera dig om vad som ska ske och anpassa bemötandet efter dina behov. Det finns även bra KBT-behandlingar som på djupet kan reda ut varför du lider av tandläkarskräck och hjälpa dig till en hållbar lösning inför framtiden.
 • Ta med någon som ger dig trygghet under besöket! Det är många gånger helt okej att besöka tandläkare tillsammans med en vän som kan finnas där för dig, säga några stärkande ord och hålla din hand när det blir obehagligt.

Att gå till tandläkaren är viktigt för att förebygga dålig munhygien och för att råda bot på tandrelaterade problem. De flesta som någon gång upplevt smärta eller obehag i sina tänder vet hur mycket det påverkar ens vardagliga liv, så se till att våga be om hjälp för att komma över dina rädslor!

Akut tandvård

Vi tänker inte så mycket på våra tänder då de funkar som de ska men när det gör ont i munnen så kan livet bli svårt att hantera. Plötsligt inser man hur viktiga tänderna är och då det gör ont kan man lätt tro att det handlar om något farligt. Faktum är att tandvärk inte nödvändigtvis betyder att du nu kan se fram emot en totalrenovering i munnen. En trasig tand kan man ju dras länge med utan smärta medan inflammerat tandkött kan kännas rejält trots att det är lättare att behandla. Behöver du akut tandvård i Stockholm? Läs vidare om hur du kan avgöra om du bör få tandvård snabbt.

När det gör riktigt ont

När det gör riktigt ont så är det svårt att ignorera behovet av tandvård. Har du inte varit hos din tandläkare i Stockholm på länge så vet du ju inte alls om det finns anledning till att misstänka hål eller att en fyllning slitits ut. Om du är rädd för att söka akut tandvård på grund av smärtan så gäller det att resonera logiskt. Ju snabbare du får vård desto bättre. Att ignorera smärta och hoppas att den kommer att försvinna naturligt funkar inte. Din tandläkare kan ju faktiskt ta reda på precis vad som orsakar problemen och göra något åt dem.

Måste du snabbt till tandläkaren?

Om det gör så ont i tänderna att man inte kan fungera normalt på jobbet och hemma så är det bäst att ringa till sin tandläkare i Stockholm. Beskriv på telefon vad du upplever. Om du behöver akut tandvård så blir du prioriterad för ett snabbt besök. Att sitta och gissa online för att avgöra om man behöver akut tandvård är aldrig lika effektivt som att faktiskt ringa tandläkaren och få en professionell bedömning. Du kan även få råd om hur du kan dämpa smärtan medan du väntar på ditt besök så ring nu!

Ilningar som oroar

Nu är det förstås inte alltid extrem smärta som gör att man känner att det kanske är läge att uppsöka akut tandvård i Stockholm. Ilningar och molande käkar kan också vara nog så bekymrande. Även om du nyss varit hos din tandläkare och blivit behandlad så kan nya besvär uppstå och i det här läget ska du förstås ringa och se om det du upplever bör undersökas akut. Det finns ingen anledning till att dra sig för att ringa. Då det gäller dina tänder är det bättre att ringa en gång för mycket. Din tandläkare i Stockholm vet om du faktiskt behöver akut tandvård så missa inte chansen till snabb hjälp på grund av att du snabbt utbildat dig till hobbytandläkare online!

Viktigt att tänka på

Det råder ingen brist på akut tandvård i Stockholm men bara för att du behöver hjälp snabbt så behöver du inte acceptera vad som helst. Om du läser detta så har det uppenbarligen inte svartnat för ögonen och då kan du ta reda på om den akuttandläkare du tänker ringa till är ansluten till försäkringskassan och medlem i Svenska Tandläkarförbundet. För all slags tandvård så är det även en fördel om den tandläkare du väljer kontinuerligt vidareutbildar sig. Ett medlemskap i Swedish och American Academy of Cosmetic Dentristy betyder just att tandläkaren som är ansluten måste vidareutbilda sig med jämna mellanrum både i Sverige och USA. För akut tandvård är det också en fördel att gå till en tandläkare som kan förklara din situation och den behandling som krävs på ett sätt som du förstår. Ordet akut får många att känna stress men en akut tandvårdsbehandling bör vara en lugn och metodisk procedur där du är med hela vägen och vet vad som pågår. Därför ska du välja en tandläkare i Stockholm som du kan kommunicera väl med dig och ge tandvård som inte bara tar hand om ditt akuta problem men även förebygger liknande situationer i framtiden.