Besöka tandläkare med tandläkarskräck – några goda råd

Besöka tandläkare med tandläkarskräck – några goda råd

Lider du av tandläkarskräck? Det är du inte ensam om! Statistik visar hos Tandläkarguide att nästan varannan vuxen upplever lättare ångest inför sitt besök hos tandläkaren. Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på och reflektera över för att övervinna sin rädsla, så att även du en dag kan besöka tandläkare utan en klump i magen.

Varför är det vanligt att få ångest av att besöka tandläkare?

Det är många olika saker som kan bidra till att rädslan kommer krypande och problemet är ett faktum. Vanligt är att såklart att det inte alltid är helt smärtfritt och bekvämt att besöka tandläkare, det kan också bero på den sterila miljö som är på sjukhus och som kan förknippas med traumatiska minnen.

Ett annat vanligt problem som en följd av sin tandläkarskräck är att undvika att besöka tandläkare. Det kan i sin tur ge negativa konsekvenser för munhälsan vilket gör tröskeln in till tandläkaren ännu högre.

Vad kan jag göra för att komma över min tandskräck?

Först och främst ska du leta efter en tandläkare som du känner att du kan lita på och som du har förtroende för. För att hitta rätt tandläkare kan du be folk i din närhet att rekommendera en tandläkare som de har fått en bra upplevelse hos. Du kan även besöka tandläkare för att få en känsla av dem som person och få en bild av miljön och själva stämningen i lokalen.

Viktigaste av allt:

  • Våga prata om din tandläkarskräck! Det finns hjälp att få, både av tandläkaren själv och den mottagning som hen jobbar på så att de kan informera dig om vad som ska ske och anpassa bemötandet efter dina behov. Det finns även bra KBT-behandlingar som på djupet kan reda ut varför du lider av tandläkarskräck och hjälpa dig till en hållbar lösning inför framtiden.
  • Ta med någon som ger dig trygghet under besöket! Det är många gånger helt okej att besöka tandläkare tillsammans med en vän som kan finnas där för dig, säga några stärkande ord och hålla din hand när det blir obehagligt.

Att gå till tandläkaren är viktigt för att förebygga dålig munhygien och för att råda bot på tandrelaterade problem. De flesta som någon gång upplevt smärta eller obehag i sina tänder vet hur mycket det påverkar ens vardagliga liv, så se till att våga be om hjälp för att komma över dina rädslor!

webmaster

Lämna ett svar